Zagreb, 10.-12.5.2013.

Korado Korlević najavio teraformiranje Marsa

Korado Korlević najavio teraformiranje Marsa

29.4.2013.

Korado Korlević poznati je hrvatski astronom iz Višnjana te omiljen i cijenjen gost SF konvencija u Hrvatskoj. Jedanaesti je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena – od 1996. do 2001. otkrio je čak 947 asteroida te bio suotkrivač još njih 110.

Dva kometa, otkrivena iz zvjezdarnice u Višnjanu, dobila su njegovo prezime – P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) i P/1999 WJ7 (Korlević) – a 1997.  otkrio je asteroid koji nosi njegovo ime – 10201 Korado. Suosnivač je Višnjanske škole astronomije, sudjelovao je u međunarodnoj ekspediciji u Tungusku 1990. godine i dobitnik je više domaćih te međunarodnih nagrada i priznanja.

SFeraKon će Korada Korlevića ugostiti po treći put, a ove će godine predavati na temu koju su budući posjetitelji zagrebačke konvencije izabrali u online anketi. Između 4 teme – Svemirski turizam, Astrobiologija, Svemirski obzor i Teraformiranje Marsa – upravo je potonja tema premoćno izglasana.

O teraformiranju Marsa razmišlja se već posljednjih 40-ak godina i nakon Mjeseca, Mars je sljedeće nebesko tijelo koje su zacrtale razne svemirske agencije za misije s ljudskom posadom. Već postoje projekti za teraformiranje Marsa i osnivanje trajnih naselja – jedna od organizacija koja se time bavi je i The Mars Society. Njezin osnivač, znanstvenik Robert Zubrin, osmislio je plan za kolonizaciju, koji možete pogledati ovdje.

Kao uvod u predavanje, pogledajte kratki francuski film koji prikazuje kako bi jednoga dana moglo izgledati pretvaranje Marsa u novu Zemlju: